maandag 27 mei 2013

Cartogram


Hierboven zien jullie een cartogram. Dit cartogram toont waar in de wereld meisjes minder naar school kunnen gaan dan jongens. Hoe minder meisjes  in een bepaald land naar school gaan, hoe groter dat land wordt. Hoe meer meisjes in een land naar school gaan , hoe kleiner dat land wordt. Omdat verschillende landen dus groter of kleiner worden, ziet de kaart er erg vreemd uit.

1) In welke werelddelen gaan meisjes duidelijk minder naar school?
2) In welke werelddelen gaan meisjes duidelijk meer naar school?
3) Neem er een gewone wereldkaart bij, welk land is veel groter als op de wereldkaart?
4) Hoe zou dit komen? Wat weet jij van dit land? Zoek informatie op van dit land.

donderdag 23 mei 2013

Milleniumdoelstellingen


Iedereen van jullie heeft al wel eens gehoord van de millenniumdoelstellingen. Wat zijn die millenniumdoelstellingen nu eigenlijk?

In september 2000 hebben de leiders van 191 landen, waaronder ook België, samen gezeten om na te denken over hoe ze armoede de wereld uit kunnen helpen.

Ze zijn samen tot een lijst gekomen met daarin 8 doelstellingen. Die doelstellingen moeten behaald worden tegen 2015. De landen hadden dus 15 jaar tijd om de doelen tot een goed eind te brengen.

Maar het is bijna 2015. Nog twee jaar.

Hieronder zie je de doelstellingen.



Die doelen lijken voor een land zoals België heel eenvoudig, maar in andere arme landen zijn veel van die doelen nog niet bereikt. Om de 5 jaar komen de regeringsleiders opnieuw samen om te kijken wat al bereikt is en wat nog moet gebeuren.

Veel mensen vrezen dat de doelstellingen niet zullen gehaald worden, want de deadline komt alsmaar dichter. De Westelijke Jordaanoever is een ontwikkelingsland en daar gaat het allemaal niet zo gemakkelijk. Wrapper Véronique en Karrewiet proberen samen met de Palestijnse kinderen toch hoopvol naar de toekomst te kijken! We kijken samen naar een filmpje hierover.

Koning Boudewijnprijs voor activiste tegen vrouwenbesnijdenis

In het Koninklijk Paleis in Brussel is de internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkeling in Afrika uitgereikt aan de Ethiopische Bogaletch Gebre. Ze strijdt tegen vrouwenbesnijdenis en voor meer vrouwenrechten in Ethiopië.



1) Zoek op wat vrouwenbesnijdenis betekent. Er zijn vier vormen van vrouwenbesnijdenis. Zoek deze op en leg uit. Vanaf welke leeftijd worden meisjes besneden? Is vrouwenbesnijdenis een islamitisch gebruik of een cultuurverschijnsel.  Leg het uit in minimum vijf zinnen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenbesnijdenis
http://nl.wikipedia.org/wiki/Waris_Dirie
http://www.meisjesbesnijdenis.nl/
http://www.vluchtelingenorganisaties.nl/fgm/fgm.asp


2) Hieronder zie je een kaart over vrouwenbesijdenis in Afrika.



In welke landen zijn er meer dan 75 % vrouwen besneden?
In welke landen zijn er 60-70 % vrouwen besneden?
In welke landen zijn er 25-50% vrouwen besneden?

3) Lees onderstaande tekst:





De gevolgen voor de gezondheid van de vrouw op zowel korte als lange termijn zijn verschrikkelijk. Zo kan er onmiddellijk na de uitvoering onder meer infecties, bloedingen en zweren optreden. In het ergste geval kan het leiden tot de dood. Op lange termijn treden er onder meer urinaire incontinentie, problemen bij de bevalling, … Ook op psychologisch vlak kan de besnijding voor de vrouwen zeer traumatiserend zijn en het kan leiden tot angstaanvallen en depressies.

 
Daarom is vrouwenbesnijdenis dan ook in alle westerse landen verboden. In België is het in het wetboek strafbaar gesteld als verminking. Dit in tegenstelling tot andere Afrikaans landen waar het nog steeds wordt uitgevoerd.

Zoek volgende woorden op: incontinentie, trauma, depressie. Leg ze uit in eigen woorden.

4) Wat vind jij van vrouwenbesnijdenis? Begrijp jij dat dit in sommige landen bij de cultuur van een volk hoort? Geef je antwoord in minimum vijf zinnen.